טבעונות בריאה יותר? 5 טעויות של טבעוניים

הימנעות מאכילת מזונות מן החי היא החלטה נבונה בהחלט מבחינה בריאותית ויש לה יתרונות שכבר הוכחו במחקרים רבים. אבל האם טבעוניים בהכרח בריאים יותר? לא בטוח. הדיאטנית נורית רייכמן מציעה לטבעוניים להימנע לא רק מבשר, עוף, דגים, מוצרי חלב ודבש – אלא גם מהטעויות הנפוצות שהופכות את התזונה הטבעונית ללא בריאה

גם טבעוניים צריכים לשמור על הבריאות (shutterstock)
גם טבעוניים צריכים לשמור על הבריאות
(shutterstock)

כידוע, טבעונות בהגדרתה שוללת אכילה של מוצרים מן החי הכוללים: בשר דגים, חלב ומוצריו וכן ביצים ודבש.

אבל אי אכילת מוצרים מן החי לא בהכרח מצביעה על תפריט מאוזן ובריא. מפליא ככל שישמע, ישנם טבעוניים שמסיבות שונות נשארים עם אפשרויות תזונתיות מוגבלות ועם בחירת מזונות דלים בערכים תזונתיים.

למשל, תפריט הנשען על צריכה מוגזמת של בצקים וסוכרים יכול לענות על ההגדרת הטבעונות  רק מעצם שלילת המזונות מן החי. אבל לא כל מה שטבעוני בריא

אז הנה הטעויות הבסיסיות שטבעוניים צריכים להימנע מהן –

שימוש מוגזם במלח ורוטב סויה

בגלל אופי המזון הטבעוני ובעיקר המזונות החלבוניים הגולמיים שהינם ניטראליים מאוד בטעמם כגון: סויה, טופו ( העשויים מקטנית הסויה) וסייטן ( מוצר העשוי מחלבון חיטה) נדרשות פעמים רבות  תוספות לשיפור הטעם. ישנה נטייה בקרב הטבעונים לעשות  שימוש עודף במלח ורוטב סויה על מנת לקבל טעם משמעותי יותר למזונות המצוינים. במקום זה, כדי לקבל מזון  עשיר בטעמים, נכון להשקיע בבישול ובשימוש בצמחי תבלין, הבעיה היא שרוטב הסויה  הוא פתרון מהיר וקל יחסית.

פרווה = מרגרינה?

בארץ ,מפאת נושא הכשרות, קיים שפע של מוצרים ובמיוחד בתחום המתוקים, המוגדרים כמוצרי פרווה. חלקם עונים על הגדרות הטבעונות אם כי כל הקשר בינם ובין בריאות מקרי לחלוטין. מוצרים אלה עשירים במרגרינה , בשומן דקלים, כותנה ושמנים צמחיים זולים נוספים שעברו הקשייה או הקשייה חלקית והם הוכחו כמזיקים לבריאות לדוגמא במאפים כגון  רוגלך, מלווח ועוד.

עדיף להכין בבית

אורח החיים האינטנסיבי של החברה המערבית גורם לכך שלא לכל הטבעוניים יש זמן ואנרגיה להקדיש להכנת תבשילים טבעוניים איכותיים  שהכנתם כוללת בין השאר השרייה, הנבטה ובישול .לכן , פעמים רבות נאלצים הטבעונים להסתפק בקניית מוצרי קטניות, סויה וסייטן מעובדים כגון :קציצות ,המבורגרים מהצומח ,מאפי ירקות למיניהם המיועדים לחימום מהמקפיא. חלק מן המוצרים מכילים רכיבים תזונתיים סבירים יחסית, אך אינם יכולים להתחרות בערכם התזונתי הגבוה של מזונות  ביתיים  שהוכנו מרכיבים טריים וללא חומרי עזר של תעשיית המזון.

B12 בודקים יותר מפעם בחיים

התפריט הטבעוני אינו מכיל מקורות  ויטמין B12 . הויטמין הזה חיוני בין השאר לתפקוד תקין של מערכת העצבים, יצירת כדוריות הדם האדומות ועוד . למרות הדעה הרווחת בקרב טבעונים שוויטמין B12 מצוי במוצרי סויה מותססים ,דבר זה  הוכח כשגיאה.

עובדתית, ויטמין B12 מצוי אך ורק במוצרים מן החי. על מנת למנוע מחסור מצטבר של ויטמין B12  – המתבטא באנמיה מאקרוציטית, עייפות קשה, חוסר ריכוז, בעיות בזיכרון ועוד – יש להקפיד על נטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע תוך מעקב בבדיקות הדם. בנוסף, יש לוודא כי קיימת אספקת ברזל נאותה ממזונות התפריט הטבעוני.

לא כל מה שטבעוני בריא (shutterstock)
לא כל מה שטבעוני בריא (shutterstock)

אכילה רגשית מפצה

טבעונים רבים נתקלים בסיטואציות חברתיות או אירועים משפחתיים אשר בהם אינם יכולים לאכול כמעט דבר. הימנעות זו מובילה לעיתים לכך שלאחר מכן הם נתקפים בפרץ אכילה בלתי נשלט, המפצה על החסר שחשו באותם אירועים חברתיים. אכילה רגשית ואירועי אכילה תוקפניים אינם תומכים בשמירה על משקל תקין ובהתנהגות אכילה נורמטיבית.

נדרשת השקעה

המעבר לתפריט טבעוני מצריך ידע וכלים שלא תמיד מצויים אצל המקיימים אורח חיים זה. כמו כן נדרשת השקעה בקניית המזונות ובהכנתם. אכילה יומית של ירקות, פירות, קטניות המהוות מקור טוב לחלבון בשילוב דגנים מלאים וצריכה נכונה של אגוזים, זרעים ושמנים בריאים חשובה מאוד על שמירה על תזונה נכונה. כמו כן גם הקפדה על אכילה מספקת של מזונות ממקורות צמחיים העשירים בברזל, סידן ונטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע, יכולים לספק לגוף האדם הטבעוני את כל הדרישות התזונתיות המומלצות. (חשוב לציין שההתייחסות הינה אחרת לגבי נשים הרות וילדים).

לסיכום, נדרשת תשומת לב יתרה בבניית תפריט לאכלנים בררניים בכלל ולטבעונים בפרט וכל בחירה מביאה עימה התחייבות גם לגוף ולצרכים התזונתיים שלו, אל תפקירו את אותם צרכים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B Sc בסטודיו C

Share This:

One thought on “טבעונות בריאה יותר? 5 טעויות של טבעוניים

  1. גברת רייכמן שכחה שני חומרים קריטיים שנעדרים בתזונה טבעונית והחוסר בהם ממש מקצר חיים : אומגה 3 בצורה הפעילה של DHA+EPA [הצורה הצמחית ALA היא בעייתית מאוד כי רק אחוז קטן ביותר באוכלוסייה מסוגל להמיר אותה בגוף בכמות מספיקה לצורה הפעילה] – כלומר חייבים לאכול דגים או תוסף משמן דגים או תוסף אומגה מאצות [אין בארץ פורמולות טובות של אצות עם תערובת DHA+EPA שהם חיוניים שניהם – אלא רק DHA שזה ממש לא בריא לבד – ולכן עדיף להזמין בחו”ל]
    מחסור נוסף :חומצות אמינו גופריתיות [מתיונין/ציסטאין/ארגינין] שהם קריטיות לבריאות הלב וכלי הדם – אפשר לקבל מביצים [המקור הטוב ביותר לכך] אבל לא מהצומח..

    קישורים :
    טבעוני ובריא- האם זה אפשרי? – מצגת מפורטת ומעניינת
    http://www.omega3galil.com/%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%99-%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90-%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%96%D7%94-%D7%90%D7%A4%D7%A9%D7%A8%D7%99/

    הסבר מקוצר- מטבוליזם של DHA ונזקי עודף DHA
    http://www.omega3galil.com/%d7%94%d7%a1%d7%91%d7%a8-%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%a6%d7%a8-%d7%9e%d7%98%d7%91%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%96%d7%9d-%d7%a9%d7%9c-dha-%d7%95%d7%a0%d7%96%d7%a7%d7%99-%d7%a2%d7%95%d7%93%d7%a3-dha/

    אומגה 3 מאצות
    http://opti3omega.com/

כתיבת תגובה

Top