הטבעונות עולה שלב: וועדה בינלאומית קבעה – פחות בשר כדי להציל את כדור הארץ

מי שעדיין סבור שהטבעונות היא מנם חלקם של כמה מטורללים שנפלו על הראש צפוי כנראה להתבדות ממש בקרוב. בבריטניה כבר הוקמה וועדה של מומחים שקבעה – האנושות צריכה לשנות את הרגלי התזונה שלה כדי להציל את העולם, לא פחות. ההמלצה? פחות בשר וגבינות, יותר ירקות, ירוקים, אגוזים וקטניות. אז הכירו מושג חדש: הדיאטה הפלנטרית

Share This:

זה לא מקרה שאנחנו רואים פתאום את שמותיהן של כוהנות הטבעונות הישראלית – מיקי חיימוביץ' וטל גלבוע, בהקשרים של כניסה לפוליטיקה – הטבעונות היא כבר מזמן לא רק דיאטה או אורח חיים, מדובר בתנועה הולכת וגדלה שחברים בה מובילי דעת קהל ומשפיעים בכל העולם והדבר מאלץ גם את מומחי הבריאות והסביבה לשקול את הטבעונות כפתרון אפשרי למצבו האקולוגי המתדרדר של הכוכב שלנו.

וועדת EAT-Lancet  של המגזין הרפואי THE LANCET , היא קבוצה של 37 מומחי בריאות, שהחליטו שאם לא די בצורך של כולנו להיראות טוב וכמובן בריאים, הגיע הזמן להפעיל עלינו את התותחים הכבדים ולומר – איכלו כך ולא אחרת, כדי להציל את האנושות כולה.

אותם מומחים בילו שנתיים בהרכבת תפריט דיאטה חדשה אותה הם מכנים –  "דיאטת בריאות פלנטרית", ולטענתם מדובר בלא פחות מתכנית המזון הבריאה ביותר לכל בני האדם בעולם.

הם אומרים שאם כולנו נקשיב להם ונקצץ באופן דרסטי את צריכת הבשר, זה יכול להפחית את מקרי המוות בטרם עת ב 11 מיליון (כלומר 11 מיליון אנשים שאמורים למות ימשיכו לחיות) וכן זה לסייע להאכיל את האוכלוסייה העולמית הגדלה וצפויה להגיע לכדי  10 מיליארד בני אדם עד 2050 (בכל זאת, נותנים חיים ל- 11 מיליון, זה לא צחוק)

לחתוך בבשר החי

פחות מאכלים מן החי, יותר ירוקים ואגוזים – להצלת כדור הארץ (Pixabay)

נשמע טוב? אז.. למה הכוונה ב – "לקצץ באופן דרסטי את צריכת הבשר"?

ובכן, על פי עיתון הטלגרף, הסטטיסטיקות מותאמות לאכלני הבשר הבריטים אבל בעקרון, זה אומר שמי שאוכל בשר יצטרך להסתפק בכמות בשר התואמת לסטייק אחד פעם בחודש או פרוסת בשר דקה אחת לארבעה ימים. זה כמו meat less monday אם תרצו, אבל יש בקושי יום אחד בשבוע שבו מותר בשר וגם אז מדובר בפרוסת פסטרמה.

נכון לעכשיו ה – NHS הבריטי ממליץ לאכול לא יותר מ – 70 גרם ליום של בשר כלשהו, ​​אבל את התכנית מפחיתה את ההמלצה ל- 40 גרם.

הדו"ח גם מגביל את צריכת החלב ל 250 מ"ל ביום (כוס חלב), שלוש וחצי אצבעות דגים בשבוע, ורק שלוש ביצים בשבועיים.

לדברי חברי הוועדה, בשר אדום צריך לחזור לימים שבהם הוא נחשב למותרות, כמו שלא אוכלים כל יום עוגה או גלידה, בשר צריך להוות מעיין חטיף מושחת שאוכלים בהזדמנויות נדירות

וחברי הוועדה כל כך מאמינים בדיאטה הזאת שהם מנסים אותה קודם כל על עצמם – אבל מכיוון שהיא כל כך קפדנית, שניים מתוך שלושת חברי הוועדה שהציגו אותה בתדרוך עיתונאים בלונדון אמרו כי הם לא דבקו בה.

ד"ר ריצ'רד הורטון, העורך הראשי ב'לנסט', אמר:" אני קרוב, אבל אני עדיין אוכל שתי ביצים לארוחת הבוקר, כל בוקר, אז יש לי כבר יותר מדי ביצים".

ד"ר ליין גורדון, מנהל מרכז החוסן של שטוקהולם, הודה גם הוא: "אני זז לקראת הדיאטה הזאת, אבל יש לי ילדים קטנים בבית, וזה מוביל אותי לכיוון הלא נכון".

התכנית גם קוראת לעשות שינוי קיצוני בתעשיית המזון, לשווק ברשתות השיווק יותר מזון בריא וממש להסיר מהמדפים מזון לא בריא  או להטיל עליו מס כבד שייכפה על אנשים לבחור אפשרויות בריאות.

דיקטטורה קולינרית?

כמה נדיר יהיה בשר על האש? (shutterstock)

כמו לכל דיאטה גם לדיאטה הפלנטרית של הלנסט יש כמובן ביקורת, המבקרים אמרו כי הדיאטה מבטלת את הבחירה החופשית ולא מציגה חלופות להאכלת העולם, כגון פיתוח של גידולים מהונדסים גנטית.

כריסטופר סנודון, מנהל כלכלת החיים במכון לעניינים כלכליים בבריטניה אמר לטלגרף: "הרצון שלהם להגביל את האנשים לאכילה של עשירית נקניק ביום משאיר אותנו ללא ספק כי מדובר בחבורה של פנאטים, הם לא מסתירים את הרצון שלהם במס ולכפות את המעבר לתזונה טבעית לאוכלוסיית העולם".

"השילוב האדיר של קמפיינים ממלכתיים, מטפלים צמחיים ופעילים סביבתיים מציב סכנה ממשית ומציאותית לחברה חופשית. הם אומרים שהם רוצים להציל את הכוכב, אבל לא ברור על איזה כוכב לכת הם".

לדברי הוועדה, התזונה הנוכחית צריכה להשתנות באופן קיצוני למזון המבוסס על צמחים, עם כמויות נמוכות של מזונות המבוססים על בעלי חיים, דגנים מזוקקים, מזונות מעובדים, ומוסיפים סוכרים, ושומנים בלתי רוויים ולא רוויים.

המעבר לתבנית התזונה החדשה יחייב מצב שבו הצריכה הגלובלית של מזונות כמו בשר אדום וסוכר תרד בכ -50%, בעוד שצריכת האגוזים, הפירות, הירקות והקטניות חייבת להכפיל את עצמה, כך נכתב בדו"ח.

הוועדה מסרה כי "שיתוף פעולה עולמי חסר תקדים ומחויבות" היה נחוץ כדי לדחוף את התוכנית קדימה, הכוללות שינויים מיידיים בחקלאות הרחק חקלאות בקר וגידולי עמילן כלפי זנים עשירים מזין.

מומחים הזהירו כי הסרת כל כך הרבה חלבון מן התזונה עלולה להשפיע על הבריאות, במיוחד עבור קשישים.

"בני אדם, במיוחד כאשר אנו מזדקנים, לא יכולים להסתדר בלי חלבון", אמר פרופ' סטיוארט פיליפס, מנהל מרכז McMaster לתזונה, פעילות גופנית ומחקר בריאות באוניברסיטת מקמאסטר שבקנדה.

"המלצת ועדת EAT-Lancet לקצץ בצריכת בשר רק לרבע אונקיה ליום (7 גרם) היא עזיבה דרסטית של ראיות המציגות בשר וחלב כמשפרים דיאטות".

 

 

Share This:

כתיבת תגובה

Top