פירה בריא: מחקר – תפוח אדמה מונע סרטן

מדענים גילו שאכילת תפוחי אדמה וכרוב יכולה לעזור להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן הקיבה. אבל לפני שאתם ממהרים לאכול צ'יפס ופירה, שימו לב מה אוכלים ליד תפוח האדמה – המחקר מזהיר  שאת כל האחוזים של הירידה בסיכון לחלות אפשר להעלות בחזרה אם שותים בירות ואוכלים מזון משומר

לא מה שחשבתם. תפוח אדמה מסייע במניעת מחלות (shutterstock)
לא מה שחשבתם. תפוח אדמה מסייע במניעת מחלות (shutterstock)

זה לא רק תפוחי אדמה, המחקר באוניברסיטת זג'יאנג הסינית מצא שאנשים שאוכלים כמות גדולה של ירקות לבנים, כמו בצל וכרובית, היו בעלי סיכון מופחת בשליש לפתח סרטן הקיבה מאשר אנשים שלא אוכלים את הירקות הללו.

יחד עם זה, הסיכון ללקות בסרטן עלה בקרב מי ששתו בירה ואכלו הרבה מלח ומזונות משומרים.

החוקרים בחנו  76 מחקרים קיימים המקשרים בין סרטן הקיבה לבין תזונה,שכללו סקרים בקרב 6.3 מיליון בני אדם ו- 33 אלף מקרי מוות מהמחלה.

הם מצאו שעבור כל 100 גרם של תפוחי אדמה (הנאכלים מידי יום ביומו) חלה ירידה של כ 5% לחלות בסרטן הקיבה. הסיכון אף הופחת ל-8% עבור כל לכל 50 מיליגרם של ויטמין C – כמות המצוייה בשני תפוחי אדמה.

הבעיה – מי אוכל תפוח אדמה בלי מלח?

אז אם אתם מצליחים לאכול את הפירה או הצ'יפס שלכם בלי מלח – הידיעה הזאת בהחלט משמחת עבורכם. אבל רוב האנשים ממליחים מאכלים עם תפוחי אדמה והמלח, על פי המחקר, מעלה בחזרה את הסיכון לחלות במחלה ב- 12% .

על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן – הגורמים הישירים לסרטן בקיבה עדיין אינם ידועים. עם זאת, במהלך שלושים השנים האחרונות, ירד מספר מקרי סרטן הקיבה, בעיקר במדינות המערב. הסיבה לכך אינה ברורה, אולם ייתכן כי ניתן לקשר ירידה זו לשינויים בתזונה, ובמיוחד לשימוש בקירור, המאפשר לאנשים לאכול יותר מזון טרי ופחות מזון מעושן ומשומר. סרטן הקיבה שכיח יותר בקרב גברים, בעיקר בגילאי 60-70.

גורמים נוספים העלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה הם אנמיה קשה הפוגעת בריפוד הקיבה ולחוסר בויטמין B12, דלקת קיבה אטרופית – הפרעה במערכת העיכול, הימצאות חיידק "הליקובקטר פילורי" הגורם לזיהום בקיבה ומחלה תורשתית הגורמת לגידולים (פוליפים) בקיבה.

מחברי המחקר הסיני כתבו "בנוסף לממצאים, מצאנו אסוציאציות חיוביות תואמות בין מזונות עתירי מלח וסיכון לחלות בסרטן קיבה. בנוסף, ישנה גם השפעה חזקה לצריכת אלכוהול, במיוחד בירה ומשקאות חריפים, אבל לא יין, על הסיכון לחלות בסרטן הקיבה".
"מחקר זה מספק ראיות מקיפות וחזקות לכך שיש מספר גורמים בתזונה שלנו המספקים הגנה מפני סוג הסרטן הזה, לצד מספר גורמים שמעלים את הסיכון לחלות בה.  ייתכן שיש לכך  השלכות משמעותיות על בריאות ציבור בכל קשור למניעת סרטן קיבה".

Share This:

כתיבת תגובה

Top